Så tar du bort smält plast från din spisplatta

Har du råkat få smält plast på din spisplatta? Missöden kan ske när som helst i köket oavsett hur försiktiga vi är. Ett vanligt misstag som vi ofta begår är att lämna plast ovanpå en varm spis eller kokplatta. Det kan vara en brödpåse, en plastbehållare eller något annat som består av plastmaterial. Smält plast på en spis är besvärligt, eftersom det inte bara är en fara för dig och din familjs hälsa, utan hindrar dig också från att laga den hälsosamma och utsökta måltiden till dina nära och kära.

Tips för att få bort bränd plast från din spisplatta

Lyckligtvis behöver du inte byta kokplatta efter att du av misstag har bränt plast på den. Det finns sätt att ta bort det brända materialet utan att skada spisplattan.

Steg 1: Ventilera

Det första du kan göra när du har bränt plast på din spisplatta är att öppna alla fönster och förbättra ventilationen i rummet. Ångorna från den brända plasten avger kemikalier som är farliga för hälsan. Den fruktansvärda lukten kan också räcka för att få dig att svimma. Om möjligt, lämna köket medan du låter spisen svalna och ångorna spridas.

Steg 2: Skrapa bort den smälta plasten

Skaffa ett skarpt verktyg, till exempel en kniv eller skrapa, och skrapa bort den smälta plasten. Var noga med att inte repa spisen när du gör detta. Om plasten har hårdnat, slå på spisen på låg värme så att den mjuknar lite. Tänk på att torka av din skrapa med en pappershandduk eller trasa efter varje skrap för att se till att smält plast inte sprids till andra delar av spisen.

Steg 3: Skrubba återstående rester från spisen

När du har tagit bort majoriteten av den smälta plasten, skrubba det drabbade området med en våt svamp. Svampen kan doppas i vatten med tvål eller med vinäger och bakpulver. Kalklösning eller citron extrakt är också ett bra val. Dessa hjälper till att ta bort alla återstående rester som kan ha fastnat i spisen.

Använd EJ starka rengöringsmedel

Använd inte starka rengöringsmedel för att ta bort smält plast, eftersom det kan vara farligt för hälsan. Om du har svårt att lösa saken har du möjlighet att be om hjälp från en professionell städare för att ta bort plasten åt dig. Tänk dock på att det bara är lämpligt att anlita ett bra städföretag i Vallentuna om du har ett stort område som behöver rengöras eftersom tjänsten kan vara dyr. Om du bara behöver ta bort lite plast från din kokplatta, kan du alltså göra det själv.